23 Listopada 2020

Zentiva kontynuuje inicjatywę Planet-Z: 4,5 tys. nowych drzew zostanie zasadzonych w Portugalii

PRAGA, 23 listopada 2020 r.: Grupa Zentiva, dbając o nieustanny, pozytywny wpływ na środowisko zasadzi w ramach programu PlanetZ 4,5 tys. nowych drzew.

W tym celu firma nawiązała współpracę z portugalską organizacją pozarządową Associação Nacional de Empresas Florestais, Agrícolas e do Ambiente (ANEFA). Drzewa zostaną zasadzone w Baldio do Soajo, Arcos de Valdevez na terenie Parku Narodowego Peneda-Gerês, uznanego przez UNESCO za światowy rezerwat biosfery. Portugalia jest krajem regularnie pustoszonym przez pożary. W ciągu ostatnich 10 miesięcy spłonęło tam ponad 65 887 ha ziemi. Dlatego z dumą nawiązaliśmy współpracę z ANEFA, aby pomóc w jej wysiłkach zmierzających do ponownego zalesienia tego regionu.

Realizacja projektu rozpoczyna się dzisiaj. Drzewa będą sadzone w ciągu najbliższych tygodni. Współpraca Zentivy z ANEFA odbywa się w ramach projektu ProNatura realizowanego przez tę organizację pozarządową w celu ponownego zalesienia ważnych obszarów w Portugalii. Inicjatywa nawiązuje do wcześniejszych projektów Zentivy w ramach programu PlanetZ, realizowanych w Rumunii z organizacją Forests Without Frontiers, gdzie w 2019 roku i w kwietniu 2020 roku zasadzono w sumie 7 tys. drzew.

„Dbanie o naszą piękną planetę to nasz obowiązek. Nasz zespół na co dzień pracuje, by zapewniać pacjentom w Europie i nie tylko dostęp do wysokiej jakości leków w przystępnej cenie, dlatego Zentiva zasadzi tyle drzew ilu jest pracowników firmy: z jednej strony jako wyraz wdzięczności za ich pracę, z drugiej – jako nasz wkład w ponowne zalesianie spustoszonych terenów. Jest to kolejna inicjatywa z serii realizowanej w ramach naszego programu #PlanetZ, w którym koncentrujemy się na działaniach mających pozytywny wpływ na środowisko naturalne” – powiedział Nick Haggar, CEO Grupy Zentiva.

„Cieszymy się, że możemy współpracować z Zentivą w ramach inicjatywy PlanetZ,” stwierdził Pedro Serra Ramos, prezes ANEFA. „ProNatura przyczyniła się już do zasadzenia ponad miliona drzew, cieszymy się, że dzięki Zentivie będzie ich jeszcze więcej, a nasza planeta będzie coraz bardziej zielona.”

O Zentivie:

Zentiva jest producentem wysokiej jakości leków w przystępnej cenie, które trafiają do pacjentów w Europie i poza nią. Firma zatrudnia ponad 4,5 tys. pracowników i ma sieć zakładów produkcyjnych, w tym flagowe fabryki w Pradze, Bukareszcie i Ankleshwar. Zentiva pragnie być liderem markowych i generycznych leków w Europie, by w ten sposób lepiej zaspokajać codzienne potrzeby zdrowotne pacjentów.
Dążymy do tego, by opieka zdrowotna stała się prawem, a nie przywilejem. Ludzie szczególnie w dzisiejszych czasach potrzebują dostępu do dobrej jakości leków i opieki zdrowotnej w przystępnej cenie. Współpracujemy z lekarzami, farmaceutami, hurtowniami, organami regulacyjnymi i władzami, by wspólnie tworzyć najlepsze rozwiązania problemów życia codziennego.

Więcej informacji o firmie znajduje się na www.zentiva.pl i www.zentiva.com