Dieta w profilaktyce choroby Alzheimera

Choroba Alzheimera (Alzheimer’s disease, AD) jest najczęstszą przyczyną otępienia i stanowi powszechny, a jednocześnie narastający problem krajów rozwiniętych i rozwijających się.

Obecnie szacuje się, że liczba chorujących sięga 44–45 milionów ludzi na całym świecie, a w ciągu najbliższych 30 lat może ona ulec potrojeniu. Pomimo dziesięcioleci badań znamy jedynie część patomechanizmu choroby: angiopatia amyloidowa (amyloid Aβ), stan zapalny, zaburzenia w konformacji (Aβ) i białka tau, mutacje genów preseniliny 1 i 2 (PSEN-1, PSEN-2) i genu białka prekursorowego amyloidu (APP), co stanowi duże ograniczenie w rozwoju terapii i profilaktyki choroby Alzheimera.

Wśród najnowszych publikacji naukowych dotyczących zapobiegania wystąpieniu AD istotne miejsce zajmują prace dotyczące diety i konkretnych składników odżywczych. 

 

Kwasy omega-3, EPA i DHA


Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 (kwas dokozaheksaenowy – DHA i eikozapentaenowy – EPA) zawarte głównie w rybach i owocach morzach, siemieniu lnianym czy orzechach włoskich mają udowodnione działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, jak również antyapoptotyczne. Dotychczasowe badania wykazały, że suplementacja wysokimi dawkami może poprawiać funkcje poznawcze pacjentów z AD, zmniejszać stężenie Aβ i podnosić poziom przeciwutleniaczy, tym samym tłumiąc stres oksydacyjny i odpowiedź zapalną ośrodkowego układu nerwowego (OUN), dzięki czemu może stanowić zarówno ważny element profilaktyki, jak i leczenia wspomagającego u osób już chorujących. 
 

Dieta z niskim indeksem glikemicznym


Choć wydaje się, że analizy dotyczące czynników predykcyjnych i mechanizmów rozwoju cukrzycy typu 2 ukazały nam pełen obraz tej choroby, coraz większe zainteresowanie badaczy przykuwają związki AD i cukrzycy. Opisywane zjawisko insulinooporności i „insulinooporności mózgu” związane z rolą insuliny w tworzeniu szlaków sygnałowych OUN, a także potwierdzone już predyspozycje chorych na cukrzycę do rozwoju zaburzeń poznawczych i AD, pozwalają wysnuwać liczne hipotezy dotyczące promowania neurodegeneracji, spichrzania Aβ i fosforylacji białka tau. Opisywane zjawiska wydają się potwierdzać ogromną rolę, jaką odgrywa zdrowa, zbilansowana dieta oparta na produktach z niskim indeksem glikemicznym nie tylko w profilaktyce cukrzycy, ale też w zapobieganiu rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych.
 

Dieta ketogeniczna


Dieta ketogeniczna stanowi styl żywienia oparty na ścisłej restrykcji ilości spożywanych węglowodanów na korzyść wysokiej zawartości tłuszczu, co powoduje wprowadzenie organizmu w stan ketozy i wzmożonej produkcji ciał ketonowych. Ketoza, o udowodnionym już działaniu neuroprotekcyjnym, przeciwzapalnym i przeciwapoptotycznym, stanowi ciągły przedmiot badań naukowych, jednak nie należy zapominać o innych skutkach diety wysokotłuszczowej i związanym z nią ryzyku sercowo-naczyniowym. 

 

DASH, czyli dieta śródziemnomorska i jej modyfikacje 


Prospektywne badanie przeprowadzone przez Morrisa i wsp., badające rezultaty stosowania diety śródziemnomorskiej w jej zmodyfikowanych formach (dieta DASH, dieta MIND) wykazało, że ww. diety oparte na dużej zawartości warzyw, oliwy z oliwek, jagód, pełnoziarnistych produktów zbożowych i ryb wyraźnie redukują częstość wystąpienia AD u osób je stosujących.

Wydaje się, że to właśnie zbilansowana dieta oparta na nieprzetworzonych, naturalnych produktach roślinnych, ograniczająca spożycie czerwonego mięsa, prostych cukrów i nasyconych kwasów tłuszczowych odgrywa niebagatelną rolę w profilaktyce procesów neurodegeneracyjnych i choroby Alzheimera – zarówno poprzez bezpośrednie działanie neuroprotekcyjne, jak i pośrednio, poprzez zapobieganie chorobom zwiększającym ryzyko rozwoju AD: cukrzycy, otyłości i chorobom sercowo-naczyniowym. 

nr 20049

Piśmiennictwo:

  1. Ajith TA. A Recent Update on the Effects of Omega-3 Fatty Acids in Alzheimer’s Disease. Curr Clin Pharmacol 2018; 13: 252-60.
  2. Arnold SE, Arvanitakis Z, Macauley-Rambach SL i wsp. Brain insulin resistance in type 2 diabetes and Alzheimer disease: concepts and conundrums. Nature reviews. Neurology 2018; 14: 168-81.
  3. Devassy JG, Leng S, Gabbs M i wsp. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and oxylipins in neuroinflammation and management of Alzheimer disease. Adv Nutr 2016; 7: 905-16. 
  4. Kimura N. Diabetes mellitus induces Alzheimer’s disease pathology: histopathological evidence from animal models. Int J Mol Sci 2016; 17: 503.
  5. Morris MC, Tangney CC, Wang Y i wsp. MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s disease. Alzheimers Dement 2015; 11: 1007-14.
  6. Nolan JM, Mulcahy R, Power R i wsp. Nutritional intervention to prevent Alzheimer’s disease: potential benefits of Xanthophyll carotenoids and omega-3 fatty acids combined. J Alzheimers Dis 2018; 64: 367-78.
  7. Rusek M, Pluta R, Ułamek-Kozioł M i wsp. Ketogenic Diet in Alzheimer's Disease. Int J Mol Sci 2019; 20: pii: E3892.
  8. Taylor MK, Sullivan DK, Mahnken JD i wsp. Feasibility and efficacy data from a ketogenic diet intervention in Alzheimer’s disease. Alzheimers Dement (NY) 2018; 4: 28-36. 
     

Ta strona korzysta z plików cookies, które pomagają jej funkcjonować i zapewnić możliwość interakcji z nią, dzięki czemu możemy zapewnić Ci lepszą obsługę i dostosowanie strony do Twoich potrzeb. Będziemy używać plików cookies tylko wtedy, gdy wyrazisz na to zgodę, klikając „Akceptuj wszystkie”.

Jeśli klikniesz „Odrzuć wszystkie”, użyjemy tylko plików cookie niezbędnych do działania naszej strony. Te pliki cookies możesz wyłączyć w ustawieniach Twojej przeglądarki, ale może to spowodować niewłaściwe działanie strony. Szczegółowe informacje o cookies znajdziesz tu: „Polityka prywatności”.