01 Marca 2021

Zentiva nagrodziła doktorantów z Centrum Parc

PRAGA, 26 LUTEGO 2021 R. — Centrum Parc (Centrum ds. Farmaceutycznych Badań Stosowanych, ang. Pharmaceutical Applied Research Center – The Parc), utworzone przez firmę Zentiva we współpracy z wiodącymi ośrodkami akademickimi w Czechach, podsumowało osiągnięcia z 2020 r. i przyznało po raz trzeci nagrody The Parc Awards.

W 2020 r. Centrum Parc kontynuowało misję zapewniania młodym utalentowanym badaczom edukacji na światowym poziomie oraz współpracy ze specjalistami w celu przyspieszania innowacji oraz badań farmaceutycznych. Dzięki przyjęciu 11 nowych studentów w programie uczestniczy obecnie rekordowa liczba 38 doktorantów. W zeszłym roku studenci uzyskali doskonałe wyniki, m.in. publikując 12 prac naukowych oraz zdobywając prestiżowy grant w finansowanym przez UE europejskim programie InPharma prowadzonym w ramach projektu MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions). Troje uczestników ukończyło prowadzone badania, a jedna osoba założyła start-up technologiczny. Centrum Parc rozszerzyło też swoją sieć partnerskich uniwersytetów w Europie.

„Nasze osiągnięcia w 2020 r. robią wrażenie. Jestem dumny ze wszystkich studentów i chciałbym podziękować menedżerom z firmy Zentiva oraz przedstawicielom środowiska akademickiego za opiekę nad uczestnikami naszego programu oraz entuzjazm, który wykazują podczas wspólnej realizacji bieżących wyzwań w farmacji. Badania prowadzone w Centrum Parc są ukierunkowane na rozwiązywanie kluczowych problemów z jakimi mierzy się obecnie przemysł farmaceutyczny, a ich wyniki znajdują bezpośrednie zastosowanie w procesach rozwoju i wytwarzania nowych produktów” — powiedział Ondrej Dammer, dyrektor operacyjny Centrum Parc.

Po raz trzeci doktoranci studiujący w Centrum Parc zostali uhonorowani nagrodami The Parc Awards w dwóch kategoriach. Tereza Boleslavská zdobyła główną nagrodę przyznawaną przez samych studentów — The Student Choice Award — za projekt „Rozwój metody uwalniania in vitro symulującej warunki fizjologiczne”, drugie miejsce w tej kategorii zajął Jan Jirát za pracę “Projektowanie kryształów i rozwój procesu krystalizacji”, a trzecie Jakub Petřík za projekt “Opracowanie systemu badań degradacji w warunkach stresowych”. Jiří Kolář otrzymał nagrodę ekspertów - The Expert Choice Award - za pracę „Matematyczne modelowanie operacji jednostkowych w procesach wytwarzania produktów farmaceutycznych”.

Prof. František Štěpánek, dyrektor naukowy Centrum Parc dodał: „Chciałbym podziękować zwycięzcom i wszystkim studentom za prowadzone przez nich w 2020 r. badania oraz uzyskane wyniki. W Centrum Parc prowadzimy wysokiej jakości badania w dziedzinie farmacji z myślą o wdrażaniu ich wyników w produktach farmaceutycznych, które można poddawać testom klinicznym, zarejestrować i wytwarzać. Dzięki współpracy z najlepszymi placówkami akademickimi w Unii Europejskiej oferujemy doktorantom szansę zdobycia cennego doświadczenia w dziedzinie badań i rozwoju zarówno w środowisku akademickim, jak i przemysłowym, co daje im większe możliwości rozwoju kariery w przyszłości. Absolwenci Centrum Parc odnoszą sukcesy zawodowe nie tylko w branży farmaceutycznej i instytucjach akademickich w całej Europie – w tym roku także pierwszy start-up technologiczny został założony przez jednego z naszych studentów”.

Zentiva z pasją wspiera studentów, umożliwiając im wykorzystanie wiedzy naukowej i zdobywanie doświadczenia w branży farmaceutycznej, co będzie miało znaczący wpływ na przyszłe życie zawodowe młodych ludzi, szczególnie pokolenia Z.

„Doskonała jakość badań, za które przyznano w tym roku nagrody, wyraźnie potwierdza, że Centrum Parc wypełnia swoją misję budowy fundamentów dalszego rozwoju przemysłu farmaceutycznego. To niespotykane połączenie kształcenia akademickiego na światowym poziomie oraz praktyki w dziedzinie przemysłu i biznesu stanowi pomocny i udany przykład tego, jak przyspieszyć praktyczne zastosowanie wyników badań naukowych w branży, stymulować działania z dziedziny badań i rozwoju w firmach oraz jak przygotować kolejne pokolenia naukowców i inżynierów do podejmowania wyzwań, które pojawią się na ich drodze zawodowej po ukończeniu studiów — podsumował Pavel Sebek, dyrektor ds. rozwoju w firmie Zentiva i współzałożyciel Centrum Parc.

Informacje o Centrum Parc

Idea stworzenia Centrum Parc powstała w firmie Zentiva, a projekt został zrealizowany we współpracy z trzema partnerami ze środowiska akademickiego – Uniwersytetem Chemiczno-Technicznym w Pradze, Wydziałem Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Karola, a także z Instytutem Chemii Organicznej i Biochemii Czeskiej Akademii Nauk. Ta odnosząca sukcesy inicjatywa umożliwiła młodym talentom współpracę z wiodącymi specjalistami ze świata farmacji i ze środowiska akademickiego, którzy wspólnie dążą do zwiększenia tempa innowacji w obszarze badań nad lekami i ich opracowywania.

Centrum Parc oferuje kształcenie akademickie światowej klasy oraz możliwość zdobycia praktycznego doświadczenia branżowego i biznesowego pod kierownictwem naukowców, inżynierów ze środowiska akademickiego oraz menedżerów z branży farmaceutycznej. Umożliwia studentom zdobywanie wiedzy na poziomie doktoranckim w zakresie nauk farmaceutycznych, łącząc dziedziny chemii, technologii farmaceutycznej, biofarmacji i badań klinicznych. Wyniki badań prowadzonych przez studentów są często bezpośrednio wykorzystywane w produktach dla pacjentów wprowadzanych na rynek. Dzięki współpracy z partnerami akademickimi w całej Europie Centrum Parc organizuje także staże dla studentów oraz wymiany doświadczeń badawczych pod okiem najlepszych naukowców akademickich.

Więcej informacji o Centrum Parc można znaleźć na stronie www.theparc.eu

Informacje o firmie Zentiva

Zentiva jest producentem wysokiej jakości leków w przystępnej cenie, które trafiają do pacjentów w Europie i poza nią. Firma zatrudnia 4,5 tys. pracowników i posiada sieć zakładów produkcyjnych, w tym flagowe fabryki w Pradze, Bukareszcie i Ankleshwar. Zentiva pragnie być liderem markowych i generycznych leków w Europie, by w ten sposób lepiej zaspokajać codzienne potrzeby zdrowotne pacjentów.
Dążymy do tego, by opieka zdrowotna stała się prawem, a nie przywilejem. Ludzie szczególnie w dzisiejszych czasach potrzebują dostępu do dobrej jakości leków i opieki zdrowotnej w przystępnej cenie. Współpracujemy z lekarzami, farmaceutami, hurtowniami, organami regulacyjnymi i władzami, by wspólnie tworzyć najlepsze rozwiązania problemów życia codziennego.

Więcej informacji o firmie znajduje się na www.zentiva.pl i www.zentiva.com

The Parc Awards 2020_Winners, 2nd and 3rd place