02 Marca 2022

Zentiva przekaże 100 tysięcy opakowań leków w ramach pomocy humanitarnej Ukrainie

PRAGA, 2 marca 2022 r.: Zentiva przekaże 100 tysięcy opakowań produktów medycznych na programy pomocy humanitarnej mające na celu wsparcie obywateli Ukrainy.

Dostawy obejmą ratujące życie leki szpitalne, leki kardiologiczne, leki przeciwbólowe i przeciwinfekcyjne. Firma współpracuje z organizacjami rządowymi i pozarządowymi, które odpowiadają na prośby władz Ukrainy i obywateli Ukrainy przekraczających granice UE.

„Istnieje pilne zapotrzebowanie na leki, a prośby napływają bardzo szybko. Zentiva posiada duże zakłady produkcyjne w Czechach i Rumunii, dzięki czemu możemy zareagować szybko i wesprzeć obywateli Ukrainy. Pozostajemy w bliskim kontakcie z przedstawicielami rządów i jesteśmy gotowi dostarczyć 100 tysięcy opakowań leków” – powiedziała Sona Porubska, Head of Zentiva Corporate Affairs.

Przekazanie leków jest jednym z działań podejmowanych przez firmę w celu zapewnienia wsparcia obywatelom Ukrainy, w tym zespołowi Zentiva Ukraina, ich rodzinom oraz naszym partnerom.

O firmie Zentiva

Zentiva jest producentem wysokiej jakości leków w przystępnej cenie służących pacjentom w Europie i poza nią. Firma zatrudnia ponad 4,7 tys. pracowników i ma sieć zakładów produkcyjnych, w tym flagowe fabryki w Pradze, Bukareszcie i Ankleshwar. Oferując markowe i generyczne leki w Europie, chcemy lepiej zaspokajać codzienne potrzeby zdrowotne pacjentów. Dążymy do tego, by opieka zdrowotna stała się prawem, a nie przywilejem. Ludzie szczególnie w dzisiejszych czasach potrzebują dostępu do dobrej jakości leków i opieki zdrowotnej w przystępnej cenie. Współpracujemy z lekarzami, farmaceutami, hurtowniami, organami regulacyjnymi i władzami, by wspólnie tworzyć najlepsze rozwiązania problemów życia codziennego. Więcej informacji o firmie znajduje się na www.zentiva.pl i www.zentiva.com.